AKTUELNO

Povodom rigoroznih carinskih mera koje su prištinske vlasti uvele na proizvode iz Srbije, gosti specijalne emisije na TV Pink osudili su ovakve poteze i istakli da je njihov cilj da se isprovociraju sukobi, kao i da albanski političari žele da Srbi sa severa prekinu veze sa Srbijom.

Diplomata Zoran Milivojević ocenio je da je potpuno jasan smisao i cilj postupanja vlade u Prištini da se srpski živalj privoli da prihvati Prištinu kao glavni grad i centar svega i da prekine sve veze sa Srbijom.

Foto: TV Pink Printscreen

-Sva postupanja Haradinaja i vlade od uvođenja taksi su u cilju da se verifikuje državnost Kosova - naglasio je Milivojević.

Kako je podsetio, Haradinaj je jutros održao konferenciju za novinare i to na srpskom i dao do znanja da nema odustajanja od taksi dok ne dođe do priznanja Kosova.

-Apsolutno sam siguran da on to ne radi sam bez ozbiljne podrške sa strane i mislim da ima podršku za ovakav pristup, izgleda mi da i Vašington ima potrebu da dobije potvrdu te države, koja se nije potvrdila ni na spoljnom ni na unurtrašnjem planu - smatra on.

Predrag Rajić iz Centra za društvenu stabilnost, rekao je Albanci svoju politiku decenijama grade na identičan način, imaju strategiju koja se ne menja.

- U ovom momentu oni jesu u naletu, i nama zamrznuti konflikt ne odgovara. Mi ne znamo šta kontrolišemo i nemamo dovoljno instrumenata da pomognemo svom narodu. Oni su decenijama svoje kadrove slali u Ameriku i školovali ih tamo – rekao je Rajić.

Kako kaže, Albanci imaju na primer i pevačicu koja je jedna od najpopularnijih na svetu, i koja, kako kaže, kada se povede pitanje porekla ona ima stav kao i Albanci, kao i istu naraciju.

Foto: TV Pink Printscreen

- Oni svi imaju istu matricu koja se ponavlja. Albanci su ozbiljno radili na svojom planu. Oni su napravili priručnik kako na terenu raditi i boriti se protiv srpskog faktora taktički. Opisali su ono što već rade godinama i oni se toga drže. Ono što je poražavajuće jeste što smo mi to na vreme saznali, ali niko ih nije upoznao kako bi video na koji način oni razmišljaju – rekao je Rajić.

Prema njegovim rečima, oni svi znaju našu politiku i razmišljanje jako dobro, i dodaje da imaju svoje lobiste u Beogradu i dan danas.

- Predsednik Vučić ima jako tešku poziciju, i ovo što su uspeli da učine jeste frapantan uspeh. Vratiti Kosovo na dnevni red, veliki je uspeh. Ono što jeste loše jeste da naše društvo još uvek nije dovoljno zrelo da shvati koje bi rešenje bilo bolje po nas – rekao je Rajić.

-Predsednik Vučić se lavovski bori da što više otvari vrata prema Americi. Dobro je što se sastao sa Eliotom Engelom, jer on dolazi iz samog tog kora i mislim da će i dalje biti na političkoj sceni , a poenta i umetnost diplomatije je da od nekoga ko nam je suprotsavljenog intersa načinimo partnera - smatra on.

Dejan Miletić, predsednik Centra za proučavanje globalizacije govoreći o incidentu na izboru za Mis slobode u Prizrenu kaže da je pronađena jedna devojka koja je imala nespretan pokušaj provokacije na toj manifestaciji i ocenjuje da je naša država odabrala igru strpljenja

Foto: TV Pink Printscreen

-Smešno je kada albanski političari kažu da su obe strane krive, to je šamar zdrave pameti, a mi smo iz defanzive prešli u ofanzivu - smatra Miletić, dodajući da smo mi bili u poziciji posmatrača od uvođenje taksi, i zapitao se šta bi bilo da je Srbija sve to uradila.

Marketinški stručnjak Nebojša Krstić rekao je da nije optimista po pitanju rešenja u vezi sa kosovskim pitanjem.

-Građani nisu nerealni, znaju u kakvoj smo situaciji oko Kosova i znaju šta smo sve izgubili u ratu, ali sa druge strane oni vole da slušaju dobre vesti - ocenio je Krstić i poručio Srbima da razmišljaju svojom glavom.

Foto: TV Pink Printscreen

Govoreći o sastanku Predsednika Aleksandra Vučića sa članom Predstavničkog doma kongresa SAD Eliotom Engelom, rekao je će on nakon tog susreta izneti sve o čemu je razgovarao sa Eliotom i naglasio da Vučić vodi najotvoreniju politiku prema najosetljivijim državnim pitanjima.

Krstić smatra da Srbi na KiM ne samo da trpe sankcije, svakoga dana, već trpe i uznemiravanje i divljanje tzv. institucija na KiM.

-Tamo može da bude bilo ko uhapšen, priveden, to je situacija u kojoj divljaju tzv. institucije, a poneta je da se uznemire svi građani i da se probude jedan dan  i kažu da ne mogu da izdrže - to je situacija u kojoj žive Srbi na KiM - smatra Krstić.

Istoričar Nemanja Starović smatra da to što nema adekvatne reakcije EU na ponašanje Prištine, je skandal svoje vrste.

-Na žalost EU ostaje nema na sve, ni SAD nema adekvatan odgovor. Nekada je korisnije razgovarti sa svoijim rivalima i protivnicima - ocenjuje Starović.

#Predrag Rajić

#Zoran Milivojević

'